دستگاه جوش چیست؟
نام اینورتر یا دستگاه جوش دست کم یک بار به گوش هر انسانی که در صنعت و دنیای امروز زندگی میکند شنیده شده است. شما اگر در هر صنعتی مشغول باشید و در زمینه شغل جوشکاری فعالیت کنید، یا حتی اگر در خانه باشید، به هر نحوی به دستگاه جوش نیاز دارید. دستگاه جوش جوشکاری یک ابزار برقی صنعتی است.
از دستگاه جوش برای جوش دادن فلزات استفاده میشود. گاها برای اجسام نافلز هم جهت متصل شدن از دستگاه جوش استفاده میکنند؛ اما در حالت معمول وقتی اسم دستگاه جوش به زبان میآید، بیشتر به یاد فلزات به خصوص آهنها میافتیم. همچنین برای درب آهنی، اسکلت ساختمانی و… از دستگاه جوش استفاده میشود.
نقش دستگاه جوش در جوشکاری
اتصال قوی فلزات به یکدیگر منشأ الکترودی دارد، یعنی دستگاه جوش میتواند جریان برق را به یک الکترود که در این دستگاه یک میله الکترودی است وصل کند. این میله جنسهای مختلفی دارد اعم از آهکی، سلولز، خاک رس، اکسید سدیم و …
در جریان این اتصال ذوب شدن میله را شاهد هستیم. وقتی که ذوب میشود و فضای خالی را پر میکند، به شدت سرد میشود. در آخر این فرآیند شامل یک اتصال قدرتمند جدا ناپذیر است. البته جداسازی با دستگاه مربوطه انجام میشود؛ اما به صورت دستی غیرممکن است. دستگاه جوش به عنوان یکی از کارآمدترین دستگاهها در صنعت است که بسیاری از جوشکاران و مهندسان از آن استفاده میکنند. دستگاه جوش میتواند فلزات همنام و ناهمنام را به یکدیگر متصل کند.
البته جوشکاری در صنعت و با استفاده از دستگاه جوش به سه شکل امکان پذیر است:
¹.جوشکاری با سیم
².جوشکاری با الکترود دستی
³.جوش زیر پودری
اگر بخواهیم یک دستگاه جوش را مورد بررسی قرار دهیم، شاهد مولدهایی نیز هستیم:
◼️موتور جوش: یک موتور الکتریکی میباشد که از یک ژنراتور از نوع c تشکیل شده. این موتور جریان مستقیم تولید میکند. گاهی اوقات دستگاه جوش و موتور جوش با یکدیگر اشتباه گرفته میشوند. در واقع موتور جوش نوعی موتور برای دستگاه جوش است.
◼️رکتی فایر: رکتی فایر در دستگاه جوش مولدی است که با سه عدد فاز کار میکند. رکتی فایر به نوعی ترامسفورماتور نیز گفته میشود. ترامسفورماتور نیز نوعی مولد است که در ادامه به توضیح آن میپردازیم.
◼️ ترامسفورماتور: یکی از سادهترین مولدها است که از چه قطعه تشکیل شده است. سیم پیچ اولیه، سیم پیچ ثانویه و یک هسته. این وسیله به برق شهر وصل است. همانطور که میدانید ترامسفورماتورها جریان ولتاژ بالای برق را به جریان کم ولتاژ تبدیل میکنند.
◼️دینام: دینام یک مولد جریان مستقیم است که برق شهر را برای دستگاه جوش مناسب میسازد.
◼️ جوشکاری با ترانسهای قدیمی: این نوع دستگاه به صورت ساده و پیچیده عرضه میشود شدت ولتاژ جریان برق شهر را کم میکند. از شکل ساده این دستگاه میتوان به عنوان باتری ماشین نیز استفاده کرد. این دستگاه صدای کمی دارد ولی در مقابل جرقه زیادی را انتشار میدهد. وزن بالایی دارد و قدیمی است. با توجه به مصرف برق زیاد امروز زیاد کاربردی نیستند.
◼️ ژنراتور: دو نوع ژنراتور احتراقی و الکتریکی داریم. نوع الکتریکی آن باعث افزایش جریان برق میشود و مناسب دستگاه جوش است.
ابزار کمپانی با ارائه مقاله اجزای اینورتر جوشکاری ، به نکات مهم اجزای داخلی اینورتر در هنگام خرید، اشاره کرده است.
انواع دستگاه جوش از نظر جریان
دستگاه های جوشکاری از نظر جریان به دو دسته تقسیم بندی می شوند:
○ جریان ثابت: دستگاه جوش جریان ثابت با نماد CC است. در این دستگاه جریان الکتریکی میتواند به طور مستقیم یا متناوب باشد. در این نوع جوشکاری قوس الکتریکی توسط الکترود پوشش دار انجام میشود.
○ ولتاژ ثابت: دستگاه جوش ولتاژ ثابت با نماد CV در جوشکاری گازی مورد استفاده قرار میگیرد.
دستگاه جوش اینورتر چیست؟
در متن فوق به صورت جزئی به توضیح اینورتر پرداختیم. دستگاه جوش اینورتر که در اصطلاح عامیانه اینورتر جوشکاری نامیده می شود، کارکردی مشابه با دستگاه جوش دارد. دستگاههای جوشکاری به شکلهای مختلف در بازار عرضه شدهاند. دستگاه جوش اینورتر با جریان برق شهری و متناوب کار میکند. در واقع نیروی لازم را برای ذوب الکترود فراهم میآورد. بر اساس اندازه هم نسبت به دستگاههای قدیمی کوچکتر است. مزیتهایی دارد که این دستگاه را بین مخاطبانش محبوب کرده است:
- سایز و اندازه دستگاه بهینه
- کیفیت جوش
- کم مصرف بودن
- انعطاف پذیری
- سرعت زیاد
اینورترها، معمولاً برای کارهای سبک استفاده میشوند. در کارهای سنگین معمولا از دستگاههای بزرگ در کارخانهها استفاده میکنند. این تنها معایب اینورترها است؛ که معمولا در کارهای گسترده و سنگین از کار میوفتد و توان زیادی در مقابل اینگونه کارها ندارد.
دستگاه جوش در کجا استفاده میشود؟
همانطور که گفته شد دستگاه جوش ابزاری بسیار مناسب برای همه حوزه ها است. اما به طور کلی حوزه های زیر بیشترین استفاده از این دستگاه را داردند:
• هواپیما سازی
• صنایع شیمیایی
• کشتی سازی
• اتصالات فلزی
• خودروسازی
و…
راهنمای خرید دستگاه جوش
جوشکاری یکی از مهم ترین روشها برای چسباندن اتصالات فلزی و گاهی غیر فلزی است. در هنگام خرید دستگاه جوش به نکات زیر توجه کنید:
✅چرخه عملکرد دستگاه جوش
یکی از مهمترین نکاتی که هنگام خریدن دستگاه جوش باید به آن توجه کنید چرخه عملکرد دستگاه جوش است. شاید برای شما سوال باشد که چرخ عملکرد دستگاه جوش یعنی چه؟ برای پاسخ ساده به این سوال باید بگوییم که چرخه عملکرد زمانی است که بدون هیچ گونه وقفه زمانی دستگاه جوش کار میکند. عموم دستگاهها به مدت ۱۰ دقیقه بدون وقفه کار میکنند. چرخ عملکرد را با درصد نشان میدهند. برای مثال اگر چرخه عملکرد دستگاه جوش ۶۰ درصد باشد یعنی در ۱۰ دقیقه ۶ دقیقه بدون هیچگونه وقتی میچرخد و ظرفیت آن را مشخص میکند.
✅شدت تولید جریان
شدت جریان هر دستگاه جوش با توجه به ضخامت کار متغیر است. اینگونه است که هرچه ضخامت قطعه زیادتر باشد، دستگاه نیازمند به جریان با شدت بالاتری است شدت در واقع قدرتمندی دستگاه جوش را نشان میدهد. بدیهی است که هر چه قدرت بیشتر باشد به همان اندازه قیمت هم افزایش پیدا میکند.
✅کابل جوش مناسب
کابل جوش وظیفه مهمی را بر عهده دارد. این کابل باید جریان الکتریسیته را به نقطه جوشکاری منتقل کند. با توجه به وظیفه کابل جوش باید نرم و انعطاف پذیر باشد. در مقابل این انعطاف باید از مقاومت مناسبی هم برخوردار باشد تا در مقابل کشیدگی و سایش آسیبی نبیند. به این نکته توجه کنید که کابل جوش در انجام وظیفه خود باید جریان جوشکاری را با افت ولتاژ کم منتقل کند.
✅نوع تکنولوژی
در دنیای امروزه ما در حال پیشرفت هستید تکنولوژی در دستگاه جوش به دو شکل LGBT و ماسفت تقسیم شدهاند. تفاوت آنها در کارکرد ولتاژی افزایشی تر و تلفات ورودی پایین تر میباشد. اگر دستگاه جوشی LGBT داشته باشد نفوذ جوش را افزایش میدهد. در مقابل از کیفیت بالاتری هم برخوردار است. همچنین در فرایند جوشکاری ولتاژ کمتری افت میکند.
✅نمایشگر دیجیتال
وقتی دستگاه ما دارای نمایشگر باشد میتواند ما را از وضعیت درونی خود مطلع کند. نمایشگر دیجیتال در دستگاه جوش ما را از میزان آمپر در ولتاژ تنظیم پالس و …مطلع خواهد کرد.
✅سیستم تهویه
سیستم تهویه و خنک کننده در هر دستگاه برقی از الزامات است. در دستگاه جوش هم ما سیستم تهویه داریم که این سیستم دارای قدرت فن، حجم کیس دستگاه و هیتسینک میباشد.
✅قطعات یدکی و ایمن همراه دستگاه جوش
یک سری ابزار یدکی جهت ایمنی باید همراه دستگاه جوش باشد. این ابزار شامل انبار الکترودگیر، ماسک و لباس مخصوص است. انبر الکترود گیر الکترود را در سایزهای مختلف نگه می دارد. در هنگام جوشکاری حتماً از لباس و ماسک مخصوص آن استفاده کنید. لباس و ماسک از بدن شما جهت برخورد اشعه و اخگرهای جوشکاری محافظت میکند.
اگر خرید یک اینورتر جوشکاری مناسب به مسئله مهمی برای شما تبدیل شده است و در خرید بهترین اینورتر دچار سردرگمی شده اید؛ ابزار کمپانی با ارائه مقاله های مفید و محصولات باکیفیت، شما را راهنمایی می کند. مقاله بهترین برند اینورتر جوشکاری ، در خرید بهترین دستگاه جوش با قیمت مناسب به شما کمک می کند.
انواع دستگاه جوش از نظر کارایی
از با اهمیت ترین دستگاههای جوش موارد زیر را میشود مثال زد:
✔️دستگاه جوش الکترود
✔️دستگاه جوش آرگون
✔️نقطه جوش دستی
✔️دستگاه جوش پلاستیک
✔️دستگاه جوش هوا گاز
✔️دستگاه جوش اتمی هیدروژن
✔️دستگاه جوش زیر پودری
✔️دستگاه جوش پلاسما
✔️دستگاه جوش الکترونیک
✔️دستگاه جوش میگ مگ
✔️دستگاه جوش کربن دی اکسید
اینورتر جوشکاری ایران جوش مدل ARC250 از دسته اینورتر هایی است که قابلیت جوشکاری آرگون را دارا می باشد. این اینوتر در فروشگاه ابزار کمپانی موجود و قابل سفارش می باشد.
همچنین از دستگاه جوش های الکترود می توان به اینورتر جوشکاری باس مدل WS-199 اشاره کرد.
سخن پایانی
ابزارآلات برقی در عین کاربردی بودن به محافظت کردن هم نیاز دارند. در استفاده این نوع دستگاهها باید به حفظ ایمنی خود توجه کنید. از خطرات احتمالی جلوگیری کنید. حتما نکات ایمنی را رعایت کنید و از همه مهم تر مراقب چشمهای خودتان باشید. چشمها در جوشکاری ضعیف ترین عضو در خطر هستند. اگر ایمنی چشمهای خودتان را رعایت نکنید، امکان دارد زمانی که چشم هایتان را میبندید هم در آرامش نباشید و احساس بدی در چشمهای خود داشته باشید. پس برای جلوگیری از خطرات حتما از ماسک خوب و محافظ چشم استفاده کنید.
فروشگاه ابزار کمپانی با ارائه و فروش بهترین اینورتر های جوشکاری، در خرید بصرفه و بهینه همراه شما است.